Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így köszöntötték Horthyt a szé
  2010-09-05 21:28:26, vasárnap
 
  Így köszöntötték Horthyt a székely leányok 1940-ben

2010. szeptember 05. 17:16
Ifj. Tompó László - HunHír.info

horthy-fogadasa-csikszeredan-1940.jpgAz 1940. szeptember 6-a és 13-a között visszatért észak-erdélyi és székelyföldi területekre való virágesős, zászlóerdős bevonulás ünnepélyességét nagyban emelték a köszöntő beszédek, élükön Horthy kormányzó nagyváradi, kolozsvári megszólalásával, továbbá a ,,Ezer székely leány napja" előestéjén elhangzott alábbi köszöntéssel.
Hunhír-Kárpátalja2010

Szeptember 11-én vonultak be Horthy katonái Kolozsvárra, Székelyudvarhelyre, Székelykeresztúrra és Csíkszeredára. Az 1960-as évek közepe óta egyre erőteljesebb elrománosításhoz képest akkor még székely-magyar jellegét markánsan őrző Csíkszeredán Gál Ibolya dr. Gál Józsefné alábbi gondolataival fogadta véreinket, kiemelten a Kormányzót és hitvesét, Purgly Magdolnát:

»Drága Honvédeink, kedves felszabadult csíki közönségünk!

Ünnepeltük az ezer székely lányok napját, de nem ezren, hanem sok-sok ezren. Akik nem jöhettek, lélekben itt vannak, lélekben ott voltak a csíksomlyói szent Szűznél s velünk együtt mondtak hálát, hogy megérhettük ezt a szép napot.

Valóra vált legtitkosabb vágyunk, legszebb reményünk, hogy eljött hozzánk a legelső magyar asszony, a Kormányzóné Őfőméltósága. Úgy vártuk a napot, hogy magunk közt lássuk, mint ahogy gyermek várja rég nem látott édesanyját. Milyen nagy boldogság is volt őt magunk között látni, hiszen tudjuk, hogy megérezte, hogy ez a sok-sok székely leány mind őt hívta, várta. Hívták hegyeink, még most is zöld mezőink, kis patakjaink csendes csobogása. Tudjuk, hogy drága a Székelyföld a mi Nagyasszonyunknak, hiszen már akkor kiáltotta az anyaország felé, segítsetek Erdélyen, mikor drága testvéreink még el sem indultak felénk. Tudta, hogy a mi sohasem könnyű, de az elmúlt két évtizedben igen nehéz életünk már elviselhetetlenné vált. Tudta, hogy szenvedéseink mérhetetlenek. Tudta, hogy keserű könnyeinket az ő jóságos keze letörölheti.

Itt láttuk magunk között a mi drága Nagyasszonyunkat, aki sok nagy gondja miatt nem tudta ezt az estélyt bevárni, pedig úgy szerettük volna Neki elmondani, hogy fiatal leányszívünk minden dobbanásával szeretjük, hogy felénk áradó gondoskodása nem hiábavaló, hogy az átszenvedett esztendők minden fájdalma mellett is átmentettük magyar nemzeti öntudatunkat, hiszen anyánktól kaptuk ezt szent örökségül. Lelkünk vérzett, mikor a jó Isten súlyos csapással látogatta meg, erős próba alá vetette Nagyasszonyunkat, mikor elszólította egyetlen leányát. Lelkünkből fogadjuk, hogy Istenhez szállott leánya helyett mi, sok-sok ezer székely leány, az övéi leszünk s szerető szívében helyet kérünk a jövőben.

Csendes estéken el-elnéztük a csillagos eget, szoron3gva lestük a Hadak útját, hogy nem jönnek-e már a Horthy katonái? Egy csendes nyári este csoda történt, a csillagok mind-mind leszállottak az égről, elhozták hozzánk a drága honvédeket és tele lett a Székelyföld magyar katonával, a magyar katona fényes csillagával. Hogy megdobogtatták felszabadult leányszíveinket, mikor olyan délcegen, olyan meseszerűen berobogtak hozzánk. Igaz, hogy örömünk akkor lett volna teljes, ha a bevonuló honvédek élén ölelhettük volna magunkhoz a legelső magyar honvédet, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr Őfőméltóságát. Tudtuk, hogy ez sem késik soká. Ma Isten megadta örömünk, hogy a legelső honvédet magunk között ünnepelhettük. Szálljon tiszta fehér imádságunk a jóságos Istenhez, hogy éltesse, tartsa meg sokáig a mi Nagyurunkat, éltesse a magyar hadsereget. Mert elsősorban az ő soha el nem ernyedt erejüknek köszönhetjük, hogy most már szabadon összegyűlhettünk, szabadon ünnepelhetünk. Nekik köszönhetjük, hogy ha kifosztottan, a nagy székely gazdagság mellett is koldusszegényen, de mégis visszatérhettünk az édes magyar hazába.

Most, mikor a szebb jövőt, életet s felfokozott munkakedvet jelentő érzések fakadnak fel szívünkben, mikor először üdvözölhetjük magunk között drága magyar testvéreinket, aggódva gondolunk arra, hogy vajon nem okoztunk-e az első örömmámor elszállása után csalódást azokban, kik segítő testvérként jöttek hozzánk. Hiszen mint vitéz Szotyori Nagy Gyula altábornagy úr mondta, mi magyarok, mi több, mi székelyek vagyunk. Tőlünk sokat, nagyon sokat vár az édes anyaország. A mi véresen is dicsőséges múltunk kitartásunk, minden bajban talpra állásunk legendával vett körül minket. Tudjuk, hogy tőlünk sokat várnak azok, kik érettünk küzdöttek. Éppen ezért nekünk székely leányoknak, a magyar jövő székely anyáinak kell először felemelnünk szavunkat azokhoz, akik még nem ismernek minket. Talán valami kis csalódást éreznek s ezért el kell mondjuk, hogy a mi múltunk bennünket nagy dolgokra kötelez s mi ennek a munkás, becsületes, tiszta magyar jövőnek, a székely ősökhöz méltó utódokat akarunk és fogunk nevelni.

Amit most látnak itt magyar testvéreink, az nem az igazi székely élet. Hiszen az elmúlt 22 év itt mindent megváltoztatott s ha mégis maradt bennünk valami a régiből, köszönhetjük édes szüleinknek, papjainknak és a sok nélkülözés mellett fajtájáért hűségesen kitartó tanítóinknak.

Még a nóta is ezt mondta:

Csíkországi fenyvesekben
Elhervadtak mind a gyöngyvirágok
Csíkországi fenyvesekben
Elfeledtek kacagni a lányok.

Hiszen legtöbben akkor láttuk meg e szent rögöket, mikor édesanyánk altató dala már csak zokogni tudott, édesapánk bánatos szeme napról napra fájdalmasabban tekintett reánk. Nem hallottunk mást csak panaszt, fájdalmas sóhajtást.

Ne ítéljenek hát bennünket, fiatal székelyeket édes testvéreink a mai magyar mértékkel, hanem a már megfogott székely jobbot szorítsák tovább, irányítsák nevelésünket a már biztos magyar jövő felé, és higgyék el, hogy mi sohasem leszünk hálátlanok s az előlegezett bizalom, szeretet nagyszerű leventéket, majd honvédeket, dolgozó polgárokat ad a közös magyar hazának.

Ha majd alkalom adódik, küldjétek el hozzánk leányaitokat, hogy szeretettel ölelkezzünk, tanítsanak minket imádkozni, énekelni, hogy majd együtt várjuk a többi, még most is némaságra sújtott testvérünket egy még nagyobb, még szentebb találkozásra.

S ha majd kissé rendbe hoztuk megtépett szárnyunkat, mi is elrepülünk harangvirágos erdős, szép hazánkból, hogy megismerjük édes hazánk másik részét, a magyar rónaságot, hiszen már halljuk is hívó szavát:

Vár az Alföld, a sík vidék
Aranykalászos rónaság.
Vár a pipacs, a kék búzavirág
Vár a Délibáb.

S majd megyünk, és együtt kiáltjuk: Isten áldd meg a felszabadító magyar honvédeket! Boldogan esdve énekeljük: ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART!«

Korabeli napilapokból csokrot lehetne gyűjteni hasonló beszédekből, mindamellett igaz, hogy a székelyeknél, amint Szerelemhegyi Ervin újságíró írta (,,Barangolás Csíkországban"), ,,nem a hivatalos fogadtatás volt a fontos, ők a szívüket, a lelküket hozták elénk, sőt, ,,talán ott volt a legmelegebb, a legjobban megható a fogadtatás, a viszontlátás, ahol egyetlen üdvözlő beszéd sem hangzott el, csak a szemek, a szívek, a lelkek beszéltek a nagy testvéri találkozón, százszor, ezerszer beszédesebben, mint a szavak". (Erdélyünk - honvédségünk. Szerkesztette vitéz Béry László és Vitéz Rózsás József. Bp. 1941. Stádium Rt.-Vitézi Rend Zrínyi Csoportja, 98. old.)


http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=32975
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elrománosításhoz, visszatérhettünk, nagyasszonyunkat, összegyűlhettünk, megszólalásával, ünnepélyességét, leányszíveinket, megváltoztatott, koldusszegényen, megdobogtatták, fájdalmasabban, beszédesebben, csíkszeredára, ünnepelhettük, szerkesztette, harangvirágos, őfőméltóságát, aranykalászos, üdvözölhetjük, mérhetetlenek, ünnepelhetünk, csíkországban, gyöngyvirágok, gondolataival, szerelemhegyi, szenvedéseink, testvéreinket, öntudatunkat, viszontlátás, erőteljesebb, gondoskodása, napilapokból, köszönhetjük, köszöntéssel, felszabadult, felszabadító, székely leányok, köszöntő beszédek, 1960-as évek, ezer székely, csíksomlyói szent, szép napot, legelső magyar, sok-sok székely, anyaország felé, estélyt bevárni, átszenvedett esztendők, övéi leszünk, csillagos eget, csendes nyári, csillagok mind-mind, drága honvédeket, Tompó László, Csíkszeredán Gál Ibolya, Purgly Magdolnát, Drága Honvédeink, Kormányzóné Őfőméltósága, Horthy Miklós, Szotyori Nagy Gyula, ÁLDD MEG MAGYART, Szerelemhegyi Ervin, Barangolás Csíkországban”, Béry László, Vitéz Rózsás József, Stádium Rt, Rend Zrínyi Csoportja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  képre írva  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Próbálj meg ...  Gonosz démon-álarc  Egy hatékony szolga  Alázat  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Szép álmokat!  Mai harmónia kártyám  Hogy lehet megtartani  Erdőn  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Albert Einstein gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kislány  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png virág  Még csak most kezdődik a nap  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png fotel  Mit beszél, nem értem, hogy m...  képre írva  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem méltó hozzád  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png fotel  Csak a fogyatkozás látható  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png lepke  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Akik bántanak téged  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Csak a fogyatkozás látható  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
székely leányok, köszöntő beszédek, 1960-as évek, ezer székely, csíksomlyói szent, szép napot, legelső magyar, sok-sok székely, anyaország felé, estélyt bevárni, átszenvedett esztendők, övéi leszünk, csillagos eget, csendes nyári, csillagok mind-mind, drága honvédeket, magyar katona, bevonuló honvédek, legelső honvédet, jóságos Istenhez, magyar hadsereget, nagy székely, édes magyar, szebb jövőt, első örömmámor, édes anyaország, magyar jövő, székely ősökhöz, igazi székely, előlegezett bizalom, közös magyar, magyar rónaságot, felszabadító magyar, hivatalos fogadtatás, lelküket hozták, legjobban megható, lelkek beszéltek, nagy testvéri, elrománosításhoz, visszatérhettünk, nagyasszonyunkat, összegyűlhettünk, megszólalásával, ünnepélyességét, leányszíveinket, megváltoztatott, koldusszegényen, megdobogtatták, fájdalmasabban, beszédesebben, csíkszeredára, ünnepelhettük, szerkesztette, harangvirágos, őfőméltóságát, aranykalászos, üdvözölhetjük, mérhetetlenek, ünnepelhetünk, csíkországban, gyöngyvirágok, gondolataival, szerelemhegyi, szenvedéseink, testvéreinket, öntudatunkat, viszontlátás, erőteljesebb, gondoskodása, napilapokból, köszönhetjük, köszöntéssel, felszabadult, felszabadító, legtitkosabb, átszenvedett, székelyeknél, mindamellett, dobbanásával, csíkszeredán, őfőméltósága, kifosztottan, leszállottak, testvérünket, székelyföldi, fenyvesekben, tanítóinknak, csikszeredan, leányaitokat, találkozásra, honvédségünk, elszólította, köszöntötték, leányszívünk, nevelésünket, letörölheti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.